Chokladbotten
Ugn 175 grader
1 dl kakao + lite till
2,5 dl socker
2,5 dl mjölk
200 g mjukt smör
3 ägg
3,5 dl mjöl
1,5 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret och låt svalna.
Vispa smöret och resten av sockret poröst. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och mjölkblandningen i smörvispet. Häll smeten i en smord form på 21 cm diametern. Grädda ca 35-40 min. Testa med sticka efter 35 minuter.
Kolasås
2 ½ dl vispgrädde
½ dl socker
1 dl ljus sirap
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka såsen i ca 20-25 minuter ochlåt svalna. Den tjocknar när den svalnar.
Bre över kolasåsen över chokladbotten och vispa grädde och smeta över kolasåsen. Skiva jordgubbar och dekorera tårtan.