Här sitter jag på min första semesterdag och har hunnit med rätt mycket idag, jag har gymmat (++++ poäng till mig eftersom jag är väldigt lat), jag har varit på vårdcentralen, köpt jordgubbar, tvättat något otroligt mycket kläder... och nu ska jag göra lasagne och frysa in så vi har mat när vi kommer tillbaka från resan. På lördag åker vi till LA. Värsta kul men nu i veckan ska jag hinna med massor av saker hade jag tänkt, tur att jag fick semester veckan innan vi åker, jag ska försöka träffa några systrar och pappalainen, växla pengar, packa(!) och på något sett ska jag ta det lugnt och njuta av ledigheten..Jag är jättedålig på att packa, på något sett glömmer jag kanske 50 % av allt jag behöver men har med mig 5 olika skor.. Nu måste jag planera bättre.
 

Lasagne
 
Ugn
200 grader 
Ingredienser
minst 500 gram av den köttfärs som du föredrar, jag brukar ta blandfärs eller nötfärs.
Färska champinjoner 15 små eller 10 stora
2-3 morötter, rivna
1 gullök, fin hackad
4-5 vitlöksklyftor, fin hackad
Ett paket passerade eller krossade tomater + vatten
Minst en halv tub tomatpuré 
1-2 dl rött vin (det spelar ingen roll vilken)
1 köttbuljongtärning
Vitpeppar
Svartpeppar
Spiskumin
0,5 tsk malen kanel
Salt 
Smör eller olja till stekning
Lasagne plattor såklart
Riven ost
 
Vit sås
4,5 msk smör
4,5 msk mjöl
9 dl mjölk
salt
vitpeppar
 
Börja med att steka lök och vitlök tills de blir mjukt, tillsätt köttfärsen (använd gärna en trägaffel, jag tror att resultatet blir bättre då). När all köttfärs fått färg så tillsätt rivna morötter, tomatpuré och buljongtärningen och stek i nån minut. Tillsätt vinet, champinjonerna och kryddorna och lått koka upp, sedan passerade/krossade tomat och halva paketet med vatten. Låt koka på medel låg värme i ca 30-60 minuter, ju längre desto godare. 
 
När köttfärssåsen nästan kokat klart kan du börja med vita såsen.
Smält smör och tillsätt mjöl,börja med att vispa i hälften av mjölken så det inte blir klumpigt och häll sedan i resten. Låt koka upp under omrörning i några minuter och smaka av med salt + vit peppar. 
 
Dags att lägg ihop lasagnen, börja med 1/2 av vita såsen i botten av formen och sedan lasagne plattor sedan varva med köttfärsås och plattor. Avsluta med vitsås på lasagnen och riven ost in i ugnen ca 20-30 min.
Hoppas det smakar.
 
 
lasagne, mat, middagstips, resa, semester, sommar, träna,

Kommentera

Publiceras ej